Κάνουν λόγο για ιστορική συμφωνία και σημειώνουν ότι η «Μακεδονία θα ονομάζεται στο εξής Βόρεια Μακεδονία»
Πρώτο θέμα βρίσκεται η υπογραφή της συμφωνίας στη λίμνη των Πρεσπών στα διεθνή ΜΜΕ τα οποία κάνουν λόγο για ιστορική συμφωνία.
To Reuters και το AFP αναφέρονται με τηλεγραφήματά τους σε μια “ιστορική συμφωνία” που δίνει τέλος σε μια πολιτική διένεξη μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ που διαρκεί 27 χρόνια.
Το AFP επικαλείται δηλώσεις των πρωθυπουργών Τσίπρα και Ζάεφ και χαρακτηρίζει κομβικής σημασίας για τις σημερινές εξελίξεις την εκλογή του Ζάεφ στην πρωθυπουργία το 2017.
Το Reuters αναφέρεται και στην πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ, η οποία ναυάγησε, ενώ και τα δύο πρακτορεία παρακολουθούν με τηλεγραφήματά τους στενά τις εξελίξεις.
«Η Ελλάδα και η Μακεδονία υπέγραψαν συμφωνία που στοχεύει στη διευθέτηση μιας διαμάχης δεκαετιών σχετικά με το όνομα της Μακεδονίας. Σύμφωνα με τη συμφωνία, ο γείτονας της Ελλάδας θα είναι γνωστός ως Βόρεια Μακεδονία» αναφέρει το BBC.
«Η Ελλάδα και η Μακεδονία έκαναν ένα σημαντικό βήμα προς την επίλυση μιας 27χρονης διαμάχης για το όνομα της τελευταίας, υπογράφοντας συμφωνία που θα επέτρεπε στην Μακεδονία να αλλάξει το όνομά της στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» σημειώνει το Al Jazeera.
«Μετά από ένα τέταρτο του αιώνα, Ελλάδα και Μακεδονία υπέγραψαν συμφωνία για την επίλυση του ονοματολογικού” γράφει η FAZ,τονίζοντας ότι “οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών υπέγραψαν μια ιστορική συμφωνία, που ανοίγει το δρόμο για τη Βόρεια Μακεδονία να ενταχτεί στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.
“Η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία θα πρέπει στο εξής να αποκαλείται Βόρεια Μακεδονία” γράφει η FAZ.
Η συμφωνία υπογράφηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο γειτονικών κρατών στην παραμεθόρια περιοχή της λίμνης Πρεσπών. Παρέστησαν η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι , ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν και εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Η τελετή μεταδόθηκε απευθείας στην τηλεόραση και από τα δύο γειτονικά κράτη”.
Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει τη ρήση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι “Κάναμε ένα ιστορικό βήμα”, καθώς ανοίγει μια νέα εποχή συνεργασίας και σταθερότητας για τις δύο γειτονικές χώρες.
Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι «πρέπει να ξεχάσουμε το παρελθόν και να κοιτάξουμε προς το μέλλον». Οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι “η συμφωνία αυτή αποτελεί πρότυπο για το πώς θα μπορούσαν να ξεπεραστούν οι διαφορές αυτού του είδους” καταλήγει το δημοσίευμα της FAZ .
Αυγή
Δείτε επίσης:
«Ραντεβού με την Ιστορία» στις Πρέσπες (Φωτογραφίες & Βίντεο)